Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

   Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

17:30 – 22:30

« Έκθεση ηλιακών ρολογιών»

του γλύπτη Ανδρέα Γαλανάκη,  στους κήπους του Αστεροσκοπείου

18:30 -19:30

«Φως και χρώμα στην ανθρώπινη φυσιολογία και στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα»

Το φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη ζωή στον πλανήτη μας, αποτελώντας ταυτόχρονα μία διαρκή συντροφιά για την αίσθηση της όρασης. Ωστόσο, λίγοι θα διαφωνούσαν πως οι ιδιότητες του φωτός παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες για το ευρύ κοινό.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν με πειράματα οι έννοιες της ανάκλασης, της διάθλαση και της ολικής ανάκλασης (με αναφορά στις οπτικές ίνες).

Επιπλέον, θα γίνει ανάλυση του φωτός και ιδιαίτερα στον μηχανισμό αντίληψης των χρωμάτων από τον άνθρωπο μέσω μίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας σειράς πειραμάτων και κατασκευών.

Τέλος, η εκδήλωση θα κλείσει με δύο πειράματα επίδειξης, τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Το πρώτο σχετίζεται με την φαινόμενη ανύψωση των ουράνιων σωμάτων στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της διάθλασης του φωτός εντός της ατμόσφαιρας, ενώ στο δεύτερο δίνεται μία ποιοτική εξήγηση του μπλε χρώματος του ουρανού αλλά και των χρωμάτων του ηλιοβασιλέματος.

 Με τον Παναγιώτη Λάζο, Φυσικό – Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηλιούπολης

Απαραίτητη η προκράτηση συμμετοχών  στα τηλέφωνα 210 34900160 και 2103490036.

18:00, 18:30, 19:00

 «Εκτόξευση νεροπυραύλων»

με τον Βαγγέλη Τσάμη εκπαιδευτικό – ερασιτέχνη αστρονόμο.

Δράση για παιδιά 5 -12 ετών (σε ομάδες έως 20 ατόμων) στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου. 

20:30 – 23:00

«Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού»

Παρατήρηση του αττικού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας και από φορητά τηλεσκόπια στον εξωτερικό χώρο. Η Σελήνη, ο Άρης και ο Κρόνος θα προεξάρχουν στο νυχτερινό ουρανό. Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον σύλλογο αστρονομίας «Διόσκουροι».