Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» – Δράσεις

Η Χρονομηχανή του Εμμανουήλ – Απαιτείται προκράτηση

Διαδραστικό Ομαδικό Παιχνίδι εμπειρίας με βάση τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τώρα τελευταία η χρονομηχανή όλο χαλάει…  Περιττό να πω πόσο κουραστική έχει καταντήσει αυτή η κατάσταση, ειδικά όταν αργώ να γυρίσω στην εποχή μου και το φαγητό της μάνας μου έχει κρυώσει… Οπότε, αποφάσισα σήμερα να φτιάξω έναν μηχανισμό επανεκκίνησης που θα με βοηθήσει αν ξαναχαλάσει η χρονομηχανή!

Κάθε φορά που ταξιδεύω στον  χρόνο θα αφήνω σε διάφορα σημεία 3 κωδικούς. Αν η μηχανή χαλάσει και μείνω στο χρονοκενό, απλά θα επικοινωνώ με το διαγαλαξιακό laptop μου με τους βοηθούς μου και θα τους λέω που να βρουν τους κωδικούς. Αυτοί θα τους εντοπίζουν στο δικό τους χωροχρόνο, θα μου τους λένε και θα επανεκκινώ τη χρονομηχανή. Κεφτεδάκια με πατάτες είναι αυτά που μυρίζω; Μμμμμμ

Πώς βλέπουν, ακούν και νιώθουν τα ρομπότ;

Πως αντιλαμβάνεται ένα ρομπότ τις κινήσεις ενός παιδιού και δρα κατάλληλα για να παίξει μαζί του; Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν με τους ερευνητές ώστε να κατανοήσουν πως τα ρομπότ αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα και τα μετατρέπουν σε γνώση υψηλότερου επιπέδου. Τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως π.χ. η κίνηση ενός παιδιού, οι χειρονομίες, ο λόγος και τα συναισθήματά του, γίνονται αντιληπτά μέσα από αισθητήρες και με την κατάλληλη μετατροπή παρέχουν στα ρομπότ την πληροφορία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν ανάλογα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με το παιδί.

Ιστούπολη

Επιτραπέζιο παιχνίδι για 2-4 παίκτες, με σκοπό τη γνωριμία με αλγορίθμους και τεχνολογίες μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Μάθε πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης και κάνε την ιστοσελίδα σου διάσημη! Οι συμμετέχοντες καλούνται να βελτιώσουν τις σελίδες τους στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια να κινηθούν προς αυτές. Ποια σελίδα θα γίνει η κορυφαία;

iMuSciCA – Music Science Activities

Με τη STEAM πλατφόρμα του iMuSciCA, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 15 έως 17) διδάσκονται Φυσική και Μαθηματικά με τη χρήση μουσικών εργαλείων, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να παίζουν ψηφιακά μουσικά όργανα. Το iMuSciCA επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εκμετάλλευση πρωτότυπων και καινοτόμων τεχνολογιών που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση.

Η παιδαγωγική προσέγγιση του iMuSciCA βασίζεται στο ανακαλυπτικό μοντέλο διδασκαλίας και υποστηρίζει την ενεργή, τη συμμετοχική και τη συνεργατική μάθηση, παράλληλα με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων βαθιάς μάθησης (deeper learning competencies) και επίλυσης πραγματικών προβλημάτων.

Γίνε κι εσύ ο συνθέτης της Γνώσης

Παίζουμε με τις νότες και μαθαίνουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην παραγωγική διαδικασία της έρευνας. Τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιες νότες; Πώς θα αποτύπωνες τις ιδέες σου σε ένα πεντάγραμμο;

Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Το δίγλωσσο διαδικτυακό λεξικό γενικής γλώσσας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και τα Ελληνικά «ΝΟΗΜΑ+» περιλαμβάνει περίπου 12.000 αντιστοιχισμένα λήμματα στις δύο γλώσσες. Συνοδεύεται από σύνολο εργαλείων προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα ακοής.

Δημιουργώντας μαζί – σαν τους κατοίκους του Çatalhöyük! – Απαιτείται προκράτηση

Ελάτε να φτιάξουμε όλοι μαζί αντίγραφα αντικειμένων από το 7000 π.Χ., που βρέθηκαν στον Νεολιθικό Οικισμό του Çatalhöyük στην Τουρκία! Θα χρησιμοποιήσουμε πηλό και ειδικά καλούπια για να κατασκευάσουμε το δικό μας αντικείμενο, που θα είναι μοναδικό γιατί θα έχει την δική μας, προσωπική σφραγίδα.
Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε όλοι μαζί για τον ενδιαφέρων και τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής των κατοίκων του οικισμού αυτού, που ζούσαν αρμονικά και μοιράζονταν τα πάντα.
Η εμπειρία απευθύνεται σε μικρές ομάδες 2 έως 4 ατόμων και διαρκεί 20 λεπτά.

Χορεύοντας στον κύβο! – Απαιτείται προκράτηση

Έλα να εξοικειωθείς με την έννοια των κατευθύνσεων στον χώρο και μάθε να διαβάζεις τη γραπτή γλώσσα του χορού και της κίνησης, μέσα από μια διαδραστική εμπειρία! Στην οθόνη θα μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα από διαφορετικά κινούμενα άβαταρ και τροχιές κίνησης σε εικονικό περιβάλλον.

CLARIN:EL – Η Υποδομή Ψηφιακών Γλωσσικών Δεδομένων & Τεχνολογιών στην υπηρεσία της έρευνας

Έλα να γνωρίσεις από κοντά την Εθνική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL μέσα από σύντομες παρουσιάσεις, βίντεο, demos και έξυπνα quiz!

Μάθε περισσότερα για τα ψηφιακά γλωσσικά δεδομένα και ανακάλυψε νέες μεθόδους οργάνωσης, σωστής διαχείρισης, ανάλυσης και διαμοιρασμού τους με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων και διαδικτυακών υπηρεσιών επεξεργασίας

φυσικής γλώσσας.

Πολίτες του Διαδικτύου – Απαιτείται προκράτηση

Την πατήσατε! Σας υποσχέθηκαν ότι σήμερα θα δείτε ενδιαφέροντα πράγματα από το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα πληροφορικής, βάσεων δεδομένων, ρομποτικής κ.λπ.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα κάνουμε μαζί μια εργασία σαν αυτές που σας βάζουν να κάνετε στο σχολείο! Ή μήπως όχι;…

2019-09-24T17:13:23+00:00Σεπτέμβριος 8th, 2018|Uncategorized|
This website uses cookies and third party services. Ok