ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»-Δράσεις

Έξυπνοι καλοφαγάδες 

(παιδιά Ε-ΣΤ Δημοτικού)

Συνεργασία ΕΚΕΦΕ “Δ” με BASF HELLAS AEBE – Απαιτείται προκράτηση

Oι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη χημεία χρησιμοποιώντας πραγματικά σύνεργα εργαστηρίου.  Με τρία πειράματα ανιχνεύουν με  διαφορετικούς τρόπους  την ποσότητα βιταμίνης C σε διάφορους χυμούς και φρούτα/λαχανικά και μαθαίνουν την τεχνική της αραίωσης.

Δημόκριτε ήσουν πολύ μεγάλο άτομο

(Γ – Δ Δημοτικού)

Παίζοντας ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με ερωτήσεις /απαντήσεις και βλέποντας με μικροσκόπια διάφορα δείγματα, οι μαθητές γνωρίζουν σημαντικούς σταθμούς  της ζωής και της ιστορίας του ανθρώπου προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας.  Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης, οι μαθητές ανακαλύπτουν σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του φιλόσοφου Δημόκριτου, ενώ έρχονται σε επαφή με βασικές έννοιες θετικών επιστημών.

Ποιο μικρό κι απ’ το μmicro Μήπως nanο?

(Μαθητές Γυμνασίου)- Απαιτείται προκράτηση

Πως μπορεί να συνδέεται η Οδύσσεια, το ιριδίζον χρώμα των φτερών των εντόμων, οι ιδιότητες αυτοκαθαρισμού των φύλλων του λωτού, και τα «κολλώδη» πόδια της σαύρας «γκέκο» με τη Νανοτεχνολογία; Η Νανοεπιστήμη που περιλαμβάνει στις επεξηγήσεις της «μυστηριώδη» φαινόμενα που προκαλούν το ενδιαφέρον, έρχεται να δώσει απαντήσεις.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έχει στόχο να μας εξοικειώσει και να μας γνωρίσει με τα όρια των μετρικών μας δυνατοτήτων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της επιστήμης, ταξιδεύοντας μας σε έναν κόσμο αόρατο και μυστηριώδη, που συνδέεται άμεσα με το παρόν και το μέλλον μας.

Η διερεύνηση του μαγευτικού και μυστηριώδη Nanoκόσμου θα γίνει μέσα από μια σειρά απρόσμενων πειραμάτων στα οποία οι μαθητές θα έχουν ενεργό συμμετοχή.

Τα ρομπότ ξανάρχονται

Συνεργασία ΕΚΕΦΕ ‘Δ” με Διεθνή Αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος”

Γνωρίστε και συνομιλήστε με τον Pepper, το μοναδικό ανδροειδές ρομπότ. Το ανθρωπόμορφο robot που ακούει στο όνομα Pepper θα μπορεί να διαδράσει με το κοινό .

Ο Pepper θα είναι προγραμματισμένος ώστε να καλωσορίζει φωνητικά τον κόσμο και να απαντάει σε πολλές ερωτήσεις που θα του κάνει το κοινό

Επισκέπτες από το διάστημα !

Κοσμικές ακτίνες, σωματίδια που έρχονται από το μακρινό διάστημα μας διαπερνούν συνεχώς. Δείτε τις τροχιές τους με τη βοήθεια του θαλάμου νέφωσης κατασκευασμένου από τους φοιτητές του εργαστηρίου ΕΛΕΑ.

Σύνδεση με το CERN – Απαιτείται προκράτηση

Παρακολουθήστε ζωντανή σύνδεση με ένα από τα πειράματα του CERN του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σωματιδιακής Φυσικής. Γνωρίστε τις τεχνικές που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το σύμπαν.

Μικρομέγας: Ο μικρός ανιχνευτής με τις μεγάλες δυνατότητες !

Γνωρίστε τα ενδότερα της τεχνολογίας ανιχνευτών που χρησιμοποιείται στα πειράματα του CERN και σε άλλα διεθνή εργαστήρια.

Το ελαιόλαδό σας περιέχει ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη ;

Εδώ και περισσότερο από 2000 χρόνια, ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης αναγνώρισαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Η Ελαιοκανθάλη, γνωστή για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές της, μπορεί να θεραπεύσει πολλές ασθένειες που προκαλούνται από φλεγμονές. Η Ελαιασίνη είναι γνωστή για την αντι-οξειδωτική της δράση. Φέρτε το ελαιόλαδό σας για να μετρήσετε την περιεκτικότητά του σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

ΑΤΛΑΣ – CMS

Συζητήστε με τους ερευνητές για τα δύο μεγάλα πειράματα του Μεγάλου Επιταχυντή Πρωτονίων του CERN.

Έλεγχος καθαρότητας πολυτίμων μετάλλων

Είναι πράγματι το δακτυλίδι σας από χρυσό? Ερευνήστε το μέσω της τεχνικής της φθορισιμετρίας ακτίνων Χ.

Χωρικός προσδιορισμός ραδιενεργών πηγών

Ο χωρικός προσδιορισμός ραδιενεργών πηγών είναι ένα πολύπλοκο πολυπαραμετρικό πρόβλημα και αποτελεί σήμερα εκτεταμένο πεδίο έρευνας. Ο προσδιορισμός γίνεται με αισθητήρες που ανιχνεύουν την ακτινοβολία των ραδιενεργών πηγών. Η συγκεκριμένη παρουσίαση θα ασχοληθεί με το πρόβλημα ανίχνευσης στατικής ραδιενεργού πηγής χρησιμοποιώντας στατικούς ανιχνευτές. Οι ανιχνευτές που χρησιμοποιούνται είναι νέας γενιάς μη ψυχόμενοι φορητοί ανιχνευτές στερεάς κατάστασης (CdZnTe) μεγάλης ακρίβειας. Οι πηγές είναι τόσο ελεύθερες όσο και μερικώς θωρακισμένες ενώ οι αλγόριθμοι( αναλυτικοί υπολογισμοί και τεχνικές MVA) που έχουν αναπτυχθεί επιτρέπουν τόσο την ταυτοποίηση της πηγής όσο και τον χωρικό εντοπισμό της.

KM3NeT

Το πείραμα KM3NeT βρίσκεται στη φάση της κατασκευής και πόντισης υπερ-ευαίσθητων ανιχνευτών φωτός σε κάποια από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου με στόχο την παρατήρηση νετρίνο υπερυψηλής ενέργειας, προερχόμενων από μακρινά στο χώρο και στο χρόνο βίαια αστροφυσικά φαινόμενα καθώς και την απάντηση βασικών ερωτημάτων της φυσικής των νετρίνο. Στη βραδιά του ερευνητή θα παρουσιάσουμε μια βασική δομική μονάδα του ανιχνευτή, multimedia παρουσιάσεις από την κατασκευή του πειράματος και εικονικές διαδραστικές εμπειρίες σχετικές με την πόντιση και λειτουργία του ανιχνευτή.

Η Μυστική Ζωή των Υλικών – Απαιτείται προκράτηση

Δρ Κ. Γιαννακόπουλος

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει οδηγήσει τον πλανήτης μας σε μια άνευ προηγουμένου εξάντληση των φυσικών του πόρων και καταστροφή σημαντικών οικοσυστημάτων. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό χωρίς να αναγκαστούμε να κάνουμε σημαντικές περικοπές στον τρόπο ζωής μας; Προβολή ταινιών και συζήτηση με Ερευνητή του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Προβολή Video για το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών (ΙΒΕ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Το ΙΒΕ έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στις επιστήμες ζωής και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ιδιαίτερα εστιάζει: i) στη ρύθμιση κυτταρικών λειτουργιών και στους μοριακούς μηχανισμούς σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, ii) στο περιβάλλον και στη βιοτεχνολογία, iii) στη δομική και υπολογιστική βιολογία, καθώς και σε τομείς συναφείς με τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Το ΙΒΕ δίνει έμφαση στην προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας και αποσκοπεί: i) στην παραγωγή νέας γνώσης, ii) στην ανάπτυξη και στην αξιολόγηση βιοδραστικών ενώσεων, προϊόντων και καινοτόμων τεχνολογιών για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων, καθώς και βιοτεχνολογικών εφαρμογών σχετιζόμενων με την υγεία, το περιβάλλον και την αγροδιατροφή, iii) στην εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, iv) στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία και v) στην παροχή εξειδικευμένων ερευνητικών και τεχνολογικών υπηρεσιών και προϊόντων καθώς και στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Ψηφιακή Επεξεργασία Ιστορικών Εγγράφων

Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Επίδειξη των επιτευγμάτων του Εργαστήριου Υπολογιστικής Ευφυΐας στον τομέα της ψηφιακής επεξεργασίας και αναγνώρισης ιστορικών εγγράφων. Παραδείγματα είναι η προ-επεξεργασία για την βελτίωση της ποιότητας και τον καθαρισμό των εγγράφων και η πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστορικών εγγράφων με χρήση εργαλείων αναγνώρισης και εντοπισμού λέξεων.

Purebills: Αναγνώριση Τιμολογίων και Αποδείξεων

Αυτόματη ανάλυση, επεξεργασία και καταχώρηση των τιμολογίων και αποδείξεών σας. Επίδειξη της διαδικασίας εκμάθησης με επισημείωση των προτύπων, της αυτόματης αναγνώρισης, αποθήκευσης και διαχείρισης όλης της επιθυμητής πληροφορίας σε διάφορες μορφές και τύπους.

2019-09-25T12:41:28+00:00Σεπτέμβριος 17th, 2018|Uncategorized|
This website uses cookies and third party services. Ok