ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»-Δράσεις

 • Νανο-υλικά για Ενέργεια και Περιβάλλον

Το Νανουλικά όπως το TiO2, to g-C3N4 καθώς και το γραφένιο ή CNTs είναι γνωστά για τις εφαρμογές τους σε εξουδετέρωση περιβαλλοντικών ρύπων αλλά και σε εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας. Θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα και εκθέματα που θα αφορούν σε εφαρμογή των νανουλικών για οξείδωση αέριων ρύπων όπως NOx, actaldehyde κλπ. Επιπλέον θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές των νανουλικών γραφενίου σε αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση μηχανικών ιδιοτήτων πολυμερών. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις σχετικές εφαρμογές και την απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας.  

 • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ, ΠΟΛΥ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

Παρουσίαση στο ευρύ κοινό των τεχνολογικών επιτευγμάτων και λύσεων που αξιοποιούνται για την ανάπτυξη σύγχρονων πολυ-λειτουργικών κονιαμάτων και ενεμάτων για την αποκατάσταση, δομική ενίσχυση και παρακολούθηση των μηχανικών καταπονήσεων του φέροντος οργανισμού στα αρχιτεκτονικά μνημεία και στα παραδοσιακά κτίρια.  Η σχετική έρευνα αποτελεί ερευνητική συνεργασίας μεταξύ τριών ακαδημαϊκών φορέων (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και της βιομηχανίας (ΤΙΤΑΝ Α.Ε.). Τα εν λόγω νανο-σύνθετα, πολύ-λειτουργικά υλικά αποκατάστασης (κονιάματα και ενέματα) αποτελούν μια νέα κατηγορία «ευφυών» υλικών που αντιλαμβάνονται την φθορά τους και να την επισκευάζουν από μόνα τους, σαν «ζωντανοί οργανισμοί», ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς επούλωσης, επιδρώντας θετικά στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής τόσο των αρχιτεκτονικών μνημείων όσο και των δομικών κατασκευών γενικότερα.  Η έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-03069 – ΑΚΕΙΣΘΑΙ).

 • Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Έχοντας ως προτεραιότητα την πιο αποτελεσματική προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της νανο-τεχνολογίας για να συνθέσουμε καινοτόμα νανο-υλικά, με ελεγχόμενες ρεολογικές και επιφανειακές ιδιότητες, ώστε να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα των έργων τέχνης και να αυξήσουμε την αντίστασή τους στην φθορά.

 • Έξυπνα δομικά υλικά με ικανότητα επούλωσης των φθορών τους (self-healing)

Πως καταφέρνουν άραγε τα αρχαία τσιμέντα και διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση μέχρι σήμερα; Υπάρχει τρόπος να+D1 σταματήσει ένα υλικό τη φθορά του και ν’ αναγεννηθεί από τα ίδια του τα συστατικά; Ελάτε να δούμε πως ο ασβέστης και το τσιμέντο μπορούν να επουλώσουν ή να «γεμίσουν» τις ρωγμές τους, καθώς και τις άλλες εφαρμογές του φαινομένου αυτό-ίασης στα σύγχρονα και παραδοσιακά δομικά υλικά.

 • Νέας Γενιάς Οικολογικά Τσιμέντα

Είστε σίγουροι πως γνωρίζετε πως φτιάχνεται το τσιμέντο; Εμείς αλλάζουμε τον τρόπο παραγωγής του τσιμέντου που βλέπουμε στις γκρι τσιμεντουπόλεις, φτιάχνοντας νέας γενιάς, οικολογικά τσιμέντα. Έτσι, μειώνουμε δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ελαττώνουμε την μέγιστη θερμοκρασία που απαιτείται για την παραγωγή του τσιμέντου και εξοικονομούμε ορυκτά καύσιμα και φυσικούς πόρους, χωρίς να απαιτούνται εκπτώσεις στην ποιότητα, στην ανθεκτικότητα και στην ασφάλεια των κατασκευών.

 • Η Κβαντομηχανική στην καθημερινότητα μας

Μια γρήγορη εισαγωγή στην QM και μερικά παραδείγματα εφαρμογών.. και βέβαια ένα πείραμα double-slit.

 • Η μυστική ζωή των υλικών

Τι θα λέγατε για φωτοβολταϊκά από βατόμουρα, χρώματα χωρίς χημικά, φτηνή αφαλάτωση, υβρίδια ανθρώπου-μηχανής με νευρικό σύστημα από πολυμερή υλικά ή ακόμα και ζωντανά αντικείμενα που ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους; Οι τεχνολογίες που στηρίζονται σε Προηγμένα Υλικά μπορεί να είναι, πραγματικά, πέρα από κάθε φαντασία. Δείτε την ταινία “Η μυστική ζωή των υλικών” και συζητήστε με τους δημιουργούς της για τις τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο μας.

 • Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας

Ο κόσμος μας μοιάζει τελείως διαφορετικός όταν τον παρατηρούμε με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Σε αυτή την δράση θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε μαζί μας τον νανόκοσμο καθημερινών αντικειμένων και έμβιων όντων που μας περιβάλλουν.

 • Καθαρός Χώρος

Ξενάγηση στον Καθαρό Χώρο του Δημόκριτου. Αισθητήρες νέας γενιάς, πληροφοριακά κυκλώματα. Η «Οδύσσεια» σε ένα μικροσκοπικό τσιπ.

 • Μαγνητικά υλικά για κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι ηλεκτροκινητήρες με υψηλή ενεργειακή απόδοση είναι απαραίτητοι για τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. Η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει αφιερώσει μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση της μπαταρίας, παραλείποντας έτσι την έρευνα για καλύτερους κινητήρες. Εξετάζεται η τεχνολογία των μπαταριών καθώς και οι πρώτες ύλες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι κινητήρες σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μαγνήτες σπάνιων γαιών, περίπου 1,0 έως 1,5 κιλά ανά αυτοκίνητο. Η χρήση καλύτερων μαλακών μαγνητικών υλικών έχει αρκετά πλεονεκτήματα, μειώνοντας τη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα και αυξάνοντας επίσης την απόδοση του κινητήρα.

 • CLIMATE LAB

Πώς αλλάζει το κλίμα και πώς μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα από τους επιστήμονες, πώς ετοιμάζουμε μελέτες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τι δεδομένα χρησιμοποιούμε. Πώς θα αλλάξει το κλίμα στο μέλλον με βάση τα σενάρια του IPCC και πως θα προφυλαχτούμε από σχετικούς κινδύνους. 5 δράσεις: 1. Δείτε το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή σας για τα διάφορα σενάρια IPCC. 2. Εποχικές προγνώσεις καιρού – πώς θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα, 3. Κατανόηση των δασικών πυρκαγιών, 4. Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής σε υποδομές – ενέργεια – μεταφορές – ύδρευση 5. Πώς δημιουργούνται οι κλιματικές προσομοιώσεις.

 • Παρουσίαση της δομής και της λειτουργίας του μείζονος συμπλόκου ιστοσυμβατότητας τάξης 1

Χρήση γυαλιών οράσεως εικονικής πραγματικότητας για την παρουσίαση πρωτεϊνικής δομής σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

 • Φτιάχνοντας έναν Ήλιο πάνω στη Γη – Ενέργεια από τη Σύντηξη

Η Σύντηξη, η πυρηνική αντίδραση που δίνει ενέργεια στον Ήλιο και τα αστέρια, μπορεί να αποτελέσει μια πηγή ενέργειας και για τον άνθρωπο, καθαρή, ασφαλή και πρακτικά αστείρευτη. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε στη Γη τις συνθήκες που επικρατούν στον Ήλιο. Αυτό το δύσκολο πρόβλημα προσπαθούν να επιλύσουν επιστήμονες και μηχανικοί από όλο τον κόσμο.

 • Επίσκεψη στο σταθμό μέτρησης του ατμοσφαιρικού αερολύματος, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Ο αέρας που αναπνέουμε στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ένας παράγοντας που καθορίζει σημαντικά την υγεία μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Για να μη χρειάζεται να ανέβουμε στο βουνό για να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, ο σταθμός μέτρησης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι εξοπλισμένος με προηγμένους αναλυτές για τη μέτρηση των λεπτών σωματιδίων αλλά και άλλων αερίων ρύπων προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το σταθμό παρακολούθησης αέριας ρύπανσης του Eργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και να ανακαλύψετε μαζί μας τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να εξασφαλίσουμε πως όλοι μας αναπνέουμε καθαρό αέρα. Θα δείτε επίσης το AirSensis, ένα καινοτόμο σύστημα που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο από εμάς, για την παρακολούθηση της ποιότητας σε εσωτερικούς χώρους.

 • Υδρογόνο – Το καύσιμο του μέλλοντος … ΣΗΜΕΡΑ

-Λίγα λόγια για το υδρογόνο

– Γιατί Υδρογόνο

– Το υδρογόνο ως φορέας ενέργειας

– Οι χρήσεις του Υδρογόνου

– H «Οικονομία του Η2»

– Τρόποι Παραγωγής  Η2 από ΑΠΕ

– Τρόποι Αποθήκευσης  Η2

– Συμπίεση Η2

– Καινοτόμος συμπιεστής Η2

Παράλληλα θα γίνει επίδειξη του εργαστηριακού εξοπλισμού για την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και αποθήκευσή σου σε δεξαμενές μεταλλοϋδριδίων.

 • Γενετική Ανάλυση Σπάνιων Παθήσεων

Παρουσίαση της Οζώδους Σκλήρυνσης και αποτελεσμάτων από τη μέχρι τώρα δουλειά του εργαστηρίου. Παρουσίαση της Οζώδους Σκλήρυνσης και αποτελεσμάτων από τη μέχρι τώρα δουλειά του εργαστηρίου. Παρουσίαση της Οζώδους Σκλήρυνσης και αποτελεσμάτων από τη μέχρι τώρα δουλειά του εργαστηρίου.

 • Χορεύοντας με τα άτομα και μόρια

Όλοι ξέρουμε ότι τα πάντα γύρω μας (από τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε μέχρι το φεγγάρι και τα μακρινά κβάζαρς) αποτελούνται από άτομα και μόρια. Έχετε σκεφθεί όμως ποτέ, πώς περνούν τον καιρό τους αυτά τα άτομα και μόρια; Τι είδους κινήσεις κάνουν και πώς ; Αν θέλετε να μάθετε, δεν έχετε παρά να έλθετε μαζί μας. Αλλά όχι, μη φοβάστε. Δεν θα έχει εξισώσεις και δυσνόητες φυσικές έννοιες. Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις κινήσεις των μορίων με τις κινήσεις του σώματός μας, χορεύοντας στον αρχέγονο αλλά και τόσο σύγχρονο ρυθμό τους. Και ό,τι βγει.

 • (L)mited Souls II

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Δρ. Ιωάννης Μιχαηλίδης -που πρόσφατα του
απονεμήθηκε ο τίτλος του Συνεργαζόμενου Ερευνητή στο ΙΝΝ- θα παρουσιάσει 2
αερ()πλαστα του δημιουργημένα με το αιθέριο νανουλικό silica aerogel. Τα γλυπτά θα είναι
εγκλωβισμένα σε δυο χρυσά κλουβιά και οι επισκέπτες της εγκατάστασης με τίτλο (L)imited
Souls II, θα μπορούν να έχουν διόραση με τα έργα και τις χρυσοχόος σκιές τους,
χρησιμοποιώντας κλεφτοφάναρα LED ψυχρού φωτισμού και κόκκινα lasers. Ο
ερευνητής/καλλιτέχνης θα συζητήσει με τους επισκέπτες για τα οπτικά φαινόμενα που
παρατηρούνται στην θέαση των γλυπτών όπως επίσης και την ιδέα για ένα art((INN))science
πυρήνα στο Δημόκριτο.

 

 • Δημόκριτε ήσουν πολύ μεγάλο άτομο

Επιδαπέδιο παιχνίδι ερωτήσεων.
Παίζοντας,ερχόμαστε σε επαφή με τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου Δημόκριτου με τη βοήθεια ενός επιδαπεδίου που έχει τη διαδρομή του 8χρονου ταξιδιού του φιλόσοφου. Για μαθητές γ’ και δ’και ε’ δημοτικού.

 • Προγραμμάτισε ένα robot Edison

Οι επισκέπτες θα δουν και θα δοκιμάσουν να προγραμματίσουν ένα robot Edison μέσω της γλώσσας προγραμματισμού EdBlocks. Πρόκειται για μία πολύ απλή γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί γραφικό περιβάλλον προκειμένου να «προγραμματίσει» τα Edison ρομπότ. Χρησιμοποιεί ως βάση το σύστημα των blocks (drag n drop) καθιστώντας την όλη διαδικασία διορατική και διασκεδαστική ακόμα και για τους μικρότερους σε ηλικία χρήστες. Η γλώσσα EdBlocks είναι ιδανική για την εισαγωγή στον προγραμματισμό ειδικά για τις ηλικίες 8-12 ετών.

 • Το ελαιόλαδό σας περιέχει ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη;

Εδώ και περισσότερο από 2000 χρόνια, ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης αναγνώρισαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Η Ελαιοκανθάλη,γνωστή για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές της, μπορεί να θεραπεύσει πολλές ασθένειες που προκαλούνται από φλεγμονές. Η Ελαιασίνη είναι γνωστή για την αντι-οξειδωτική της δράση. Φέρτε το ελαιόλαδό σας για να μετρήσετε την περιεκτικότητά του σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

 • Υγρό Ήλιο/Υγροποίηση Ηλίου

Το Υγρό Ήλιο είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορεί να επιτευχθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στην περιοχή του απόλυτου μηδενός (-273 οC) που απαιτούνται σε πλήθος επιστημονικών ερευνών και τεχνολογικών και ιατρικών εφαρμογών με πιο γνωστή,ίσως, περίπτωση αυτή της Μαγνητικής Τομογραφίας. Στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου λειτουργεί μοναδική στην Ελλάδα μονάδα μεγάλης κλίμακας υγροποίησης ηλίου. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στη μονάδα υγροποίησης ηλίου και θα ενημερωθούν για τη χρήση του υγρού ηλίου και τις προκλήσεις της εποχής μας.

 • Λεπτά Φιλμς – Sputtering

Θα γίνει παρουσίαση της ανάπτυξης λεπτών φίλμ με την τεχνική της μαγνητικά υποβοηθούμενης καθοδικής ιοντοβολής (Magnetron Sputtering) καθώς και μελέτη της μορφολογίας της επιφανείας του φίλμ με το Ατομικό Μικροσκόπιο Δύναμης.

 • Ανηχωϊκός Θάλαμος:

Παρουσίαση σε ένα σύντομο video ενός πειράματος που έγινε για να εκτιμηθεί το ποσό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απορροφάται από το κεφάλι του χρήστη ενός κινητού τηλεφώνου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πλάνα από τον Ανηχωικό Θάλαμο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που αποτελεί μια μεγάλη ερευνητική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μεγάλη ακρίβεια.

2018-10-02T15:47:55+00:00Σεπτέμβριος 17th, 2018|Uncategorized|
This website uses cookies and third party services. Ok