Δράσεις του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας

Η Μαγεία της Χημικής Βιολογίας

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών

Πειράματα επίδειξης.

Tι σχέση έχει η χημεία με τη μοριακή κουζίνα; Είναι αλήθεια ότι κάποιοι μικροοργανισμοί είναι ιδιαίτερα νόστιμοι; Και πώς μοιάζουν αν τους δούμε από πολύ κοντά; Είναι όλοι οι μικροοργανισμοί φίλοι μας;

Ελάτε να παίξουμε με τις πρωτεΐνες, να μάθουμε για τους μικροοργανισμούς και να (μα)γευτούμε από τον κόσμο της Χημικής Βιολογίας.

Συντονίστρια: Μαρία Χατζηδάκη, Χημικός μηχανικός, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΙΧΒ/ΕΙΕ

Με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της ομάδας Chefistry… 

Φως, νερό και ρεύμα: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το αυτοκίνητο

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Πειράματα επίδειξης.

Μπορεί να κινηθεί ένα αυτοκίνητο με φως; Μπορεί να κινηθεί ένα αεροπλάνο με νερό; Πώς δημιουργείται το ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει στο σπίτι μας; Μαζί θα ανακαλύψουμε τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί δεν μπορούμε απλά να βάλουμε το αμάξι μας στην πρίζα και πώς κανείς θα μπορούσε να έχει ενέργεια από τον ήλιο. Ταυτόχρονα, θα δούμε ένα αυτοκινητάκι να λειτουργεί με νερό – ή μήπως όχι;- και θα δούμε αν είμαστε αρκετά δυνατοί να ανάψουμε μια λάμπα με τα χέρια μας.

Συντονιστής: Kώστας Ταμπάκης, Φυσικός, ερευνητής του ΙΙΕ/ΕΙΕ

Το Αόρατο Μονοπάτι : Παιχνίδι με αισθητήρες

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών

Πειράματα επίδειξης.

Το μονοπάτι είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Η γέφυρα κουνιέται και μπορεί να σε ρίξει κάτω. Μπορείς να περπατήσεις αρκετά σταθερά, ώστε να περάσεις τη δοκιμασία και να φτάσεις στο Κύπελλο της Αιώνιας Γλυκύτητας;

Συντονιστής: Kώστας Ταμπάκης, Φυσικός, ερευνητής του ΙΙΕ/ΕΙΕ

Σχεδιάζουμε φάρμακα με Η/Υ

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του ΕΙΕ, σχεδιάζουν νέα φάρμακα για τη νόσο του Αλτζχάιμερ με τη χρήση καινοτόμων υπολογιστικών μεθόδων.

Δράσεις Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών

«Η τέχνη του βιβλίου. Το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για το βιβλίο και την τέχνη του.

Απευθύνεται σε παιδιά 12 με 18 χρονών

Διάρκεια 60’’, (Δήλωση συμμετοχής, κλειστή αίθουσα)

Η βυζαντινολόγος, Δρ Νίκη Τσιρώνη, σε συνεργασία με την Δρ αρχαίας ιστορίας Ασπασία Παυλοπούλου, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ξεναγούν παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών στην ιστορία και την τέχνη του βιβλίου. Μέσα από εικαστικά παραδείγματα, στο πρώτο μέρος (με 20λεπτη διάρκεια) εξετάζουμε το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο, στο οποίο αποτυπώνονται αντιλήψεις για τη γνώση αλλά και στοιχεία για την οικονομική, πολιτική, κοινωνική  και πολιτιστική ιστορία της κάθε περιόδου, καθώς και στοιχεία για την ιστορία της τέχνης. Η περίοδος που καλύπτεται στην ανασκόπηση αυτή ξεκινά από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και φτάνει έως τον 18ο αιώνα. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι μαθητές του βιωματικού αυτού εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τεχνική της ιχνογραφίας, μιάς μεθόδου που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες του βιβλίου για τη μελέτη των δερματόδετων καλυμμάτων βιβλίων από το Βυζάντιο έως τις μέρες μας. Τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους ιχνογράφημα κάνοντας χρήση αυθεντικών σφραγίδων τυπωμένων σε δέρμα. Τα έργα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάρτες, καλύμματα δικών τους βιβλίων κλπ. 

«Ρίξτε Νόμισμα»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά

Απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 5-12 ετών

Η αρχαιολόγος-νομισματολόγος, Δρ. Ευαγγελινή Μάρκου ερευνήτρια του ΙΙΕ/ΕΙΕ, θα δημιουργήσει αντίγραφα (εκμαγεία) αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές – νομισματολόγοι τα προετοιμάζουν προκειμένου να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος. Με την ολοκλήρωση της δράσης οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μαζί τους το εκμαγείο που δημιούργησαν και έντυπο υλικό, σχετικό με το νόμισμα που επέλεξαν! 

2019-09-23T15:50:33+00:00Σεπτέμβριος 8th, 2018|Uncategorized|
This website uses cookies and third party services. Ok