Δράσεις του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας

ΜΑΓειρική και ΧημΕΙΑ ή απλώς ΜΑΓΕΙΑ

Πειράματα επίδειξης.

“Και ξαφνικά μύρισε παντού μπανάνα και μπανάνα δεν είδα ποτέ. Και οι χυμοί ήταν σφαίρες και τα γλειφιντζούρια εκρήγνυνταν στο στόμα μου, ενώ έβλεπα μια καραμέλα να μετατρέπεται σε νεραϊδόσκονη. Όχι δε βρέθηκα σε ένα παράλληλο σύμπαν, όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα εκεί που η χημεία συναντά τη μαγεία, ή μήπως τη μαγειρική?”

Από τα μυστικά του εργαστηρίου στα μυστικά της κουζίνας και αντίστροφα, ένα ταξίδι με πολλές εκπλήξεις και ανατροπές…

Ελάτε να (μα)γευτείτε μαζί με τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αλλά και έμπειρους… σεφ!

Με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της ομάδας Chefistry… Πειράματα επίδειξης.

Δράσεις Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών

  • «Από τον λίθο στο χαρτί» -Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αποτύπωσης επιγράφων για παιδιά

Με απλά υλικά (χαρτί, νερό και ειδική βούρτσα) οι συμμετέχοντες δημιουργούν αποτυπώματα του κειμένου μιας αρχαίας επιγράφης (έκτυπα), όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για τις μελέτες τους. Μετά την ολοκλήρωση του εργαστήριου οι συμμετέχοντες θα πάρουν το έκτυπο σπίτι τους

Το  εργαστήριο απευθύνεται σε  παιδιά 12+ ετών.

  • «Η τέχνη του βιβλίου. Το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για το βιβλίο και την τέχνη του.

Η βυζαντινολόγος, Δρ Νίκη Τσιρώνη, σε συνεργασία με την Δρ αρχαίας ιστορίας Ασπασία Παυλοπούλου, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ξεναγούν παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών στην ιστορία και την τέχνη του βιβλίου. Μέσα από εικαστικά παραδείγματα, στο πρώτο μέρος (με 20λεπτη διάρκεια) εξετάζουμε το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο, στο οποίο αποτυπώνονται αντιλήψεις για τη γνώση αλλά και στοιχεία για την οικονομική, πολιτική, κοινωνική  και πολιτιστική ιστορία της κάθε περιόδου, καθώς και στοιχεία για την ιστορία της τέχνης. Η περίοδος που καλύπτεται στην ανασκόπηση αυτή ξεκινά από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και φτάνει έως τον 18ο αιώνα. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι μαθητές του βιωματικού αυτού εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τεχνική της ιχνογραφίας, μιάς μεθόδου που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες του βιβλίου για τη μελέτη των δερματόδετων καλυμμάτων βιβλίων από το Βυζάντιο έως τις μέρες μας. Τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους ιχνογράφημα κάνοντας χρήση αυθεντικών σφραγίδων τυπωμένων σε δέρμα. Τα έργα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάρτες, καλύμματα δικών τους βιβλίων κλπ. 

Διάρκεια: 3 εργαστήρια Χ 45 λεπτά.

  • «Ρίξτε Νόμισμα»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά. 

Η αρχαιολόγος-νομισματολόγος, Δρ. Ευαγγελινή Μάρκου ερευνήτρια του ΙΙΕ/ΕΙΕ, θα δημιουργήσει αντίγραφα (εκμαγεία) αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές – νομισματολόγοι τα προετοιμάζουν προκειμένου να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος. Με την ολοκλήρωση της δράσης οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μαζί τους το εκμαγείο που δημιούργησαν και έντυπο υλικό, σχετικό με το νόμισμα που επέλεξαν! 

Τα νομίσματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εκμαγείων είναι αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank.

2019-08-14T01:12:03+00:00Σεπτέμβριος 8th, 2018|Uncategorized|
This website uses cookies and third party services. Ok